De pros en cons van shared dining

Shared dining is een soort service waarbij diners grote porties eten met elkaar delen in plaats van dat elk besteld gerecht wordt toegewezen aan een individuele diner. In veel culturen is het gebruikelijk om eten te delen met vrienden en familie, maar shared dining is pas sinds kort populair in restaurants.

Shared dining kan veel voordelen hebben voor zowel het restaurant als het diner. Het kan bijvoorbeeld socialisatie en conversatie tussen diners stimuleren, het kan de kosten voor het restaurant verlagen (aangezien er minder gerechten hoeven te worden bereid) en het kan diners in staat stellen een grotere verscheidenheid aan gerechten te proberen.

Niet iedereen houdt echter van shared dining. Sommige eters vinden het te veel eten, terwijl anderen gewoon liever hun eigen gerecht hebben. Als je niet zeker weet of shared dining iets voor jou is, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden.

De voordelen van Shared Dining

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende voordelen aan shared dining. Een van de grootste voordelen is dat gasten hierdoor een grotere verscheidenheid aan gerechten kunnen proberen. Dit geldt vooral als je dineert met vrienden of familie die een andere smaak hebben dan jij; door te delen, kun je elk iets bestellen waarvan je geniet zonder compromissen te hoeven sluiten.

Gedeeld dineren kan ook conversatie en socialisatie tussen diners stimuleren. Als je eten deelt, is het normaal dat je wilt praten over wat je eet – waar het vandaan komt, hoe het smaakt, enz. Dit kan tot geweldige gesprekken leiden die je anders misschien niet had gehad.

Ten slotte kan shared dining voordeliger zijn voor zowel het restaurant als het diner. Restaurants hoeven minder gerechten te bereiden, wat scheelt in arbeids- en ingrediëntenkosten. En diners geven meestal minder per persoon uit als ze delen dan wanneer ze elk hun eigen voorgerecht zouden bestellen.

De nadelen van gedeeld dineren

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan shared dining. Een van de grootste nadelen is dat het vaak meer voedsel betekent dan je echt wilde of nodig had, vooral als je niet zo goed bent in het beheersen van porties! Dit kan leiden tot voedselverspilling (en geld) en tot ongewenste gewichtstoename.

Een ander nadeel van shared dining is dat er niet veel maatwerk mogelijk is. Als je dieetbeperkingen hebt of gewoon niet van bepaalde voedingsmiddelen houdt, is shared dining misschien niet ideaal, omdat je waarschijnlijk in ieder geval een deel van wat besteld wordt moet eten.

Andere berichten uit deze categorie

5 soorten potten en pannen die onmisbaar zijn in de keuken

Lees dit artikel

Zo maak je thuis makkelijk en snel crème fraîche

Lees dit artikel

Hoe maak je een perfecte pizza?

Lees dit artikel