De Roode Vos 2.0

 

Het eerste bier van brouwerij De Monnick is vernoemd naar de brouwerij die zijn oorsprong aan het begin van de 17de eeuw vindt. Brouwerij De Roode Vos, in de boeken ook Roovos of Roodvos genoemd; de brouwer was van een telg uit de familie van Tedingh van Berckhout, die deze brouwerij had overgenomen van een andere oude familie uit Monnickendam.

 

Het is een bier met de fruitige smaak van zwarte bessen en bramen met een moutige tot licht bittere afdronk.

 

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een prachtig rood bier. Met een alcoholpercentage van rond de 7,5% heeft het niet alleen de kleur, maar zeker ook de streken van een vos!

 


Mariëngaarde

Dat de monniken in klooster Mariëngaarde, gelegen achter de Grote Kerk van Monnickendam, ook bier brouwden is terug te vinden in historische stukken. Hierin wordt uitgebreid verslag gedaan over een twist, tussen het klooster en de gemeente, over de plaats waar water werd ingenomen voor dit bier.

 

Het tweede bier van Brouwerij De Monnick is vernoemd naar dit klooster. Het donkere bier zoals de monniken het vroeger ook maakten heeft de volle smaak van donkere mouten met mango tonen en een licht bittere afdronk.

 

Met een alcoholpercentage van ca. 10,5 % is dit een bier om extra lang van te genieten!


De Witte Lelij

In 1687 kreeg brouwerij De Roode Vos een andere naam. De Gecroonde Witte Lelij, soms geschreven als De Witte Lelij, was de opvolger van de brouwerij uit 1631. Deze brouwerij was gevestigd aan het Zuideinde 4 in Monnickendam, aan de historische Middendam, en kwam uit aan de Niesenoortsburgwal.

 

Ook dit bier doet zijn naam eer aan. Het bier is blank als een witte lelie en is fris en licht met citrus-tonen. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5 %.

Het bier is een echte allemansvriend en kan bij elke gelegenheid gedronken worden.