Waarom één glas wijn misschien toch gezond is?

Je hebt misschien gehoord dat rode wijn goed is voor je hart. Maar wist je dat wijn, met mate, een hele reeks gezondheidsvoordelen biedt? Van het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten tot het beschermen van de hersenen tegen ouderdomsverschijnselen, lees verder om te ontdekken waarom een glas wijn misschien wel het gezondste is met mate te drinken.

De gezondheidsvoordelen van wijn

Wijn krijgt de laatste tijd veel aandacht vanwege zijn mogelijke voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele manieren waarop een matige wijnconsumptie je gezondheid ten goede kan komen:

Minder risico op hartziekten: Talrijke studies hebben aangetoond dat een matige wijnconsumptie het risico op hartziekten kan verminderen. Eén grootschalig onderzoek toonde zelfs aan dat mensen die één tot twee glazen wijn per dag dronken 32% minder kans hadden om aan een hartziekte te sterven dan mensen die helemaal geen wijn dronken.

Bescherming tegen hersenverval: Matige wijnconsumptie is ook in verband gebracht met een verminderd risico op leeftijdsgebonden achteruitgang van de hersenen, waaronder de ziekte van Alzheimer en dementie. Eén theorie is dat de antioxidanten in wijn de hersenen helpen beschermen tegen schade

Lager risico op diabetes type 2: Matige drinkers hebben een lager risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes dan mensen die helemaal geen alcohol drinken. Uit een grote studie bleek dat mannen die één tot twee glazen wijn per dag dronken 54% minder kans hadden om type 2 diabetes te ontwikkelen dan degenen die geen alcohol dronken

Conclusie

Dus daar heb je het – een paar dwingende redenen om jezelf een glas wijn in te schenken vanavond. Natuurlijk is het belangrijk te onthouden dat matiging de sleutel is als het gaat om alcoholgebruik. Te veel wijn (of welke alcohol dan ook) kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Maar als je het bij één glas per dag houdt, kun je genieten van alle potentiële gezondheidsvoordelen die wijn te bieden heeft. Proost!

Andere berichten uit deze categorie

De pros en cons van shared dining

Lees dit artikel

IPA 101: Alles wat je moet weten over India Pale Ales

Lees dit artikel

De voordelen van het eten van dadels

Lees dit artikel